Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловските минерални бани – здравословна почивка в Средна гора

Снимка: bulgariatravel.org

Луксозен спа хотел в курортното градче Баня, известно повече като Карловски минерални бани, е сред финалистите за Балканските Оскари 2020. Тази година престижните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще бъдат връчени на 4 декември на официална церемония в София и ще отбележат най-значимите постижения в сектора.

Баня е разположен сред склоновете на Средна гора. С рекордните си 76 лековити минерални извора малкото градче е уникат за Европа и света, отчита журито на предстоящото събитие.


В миналото селището било водещ производител на розово, лавандулово и ментово масло, както и на вино. В края на 19 век, покрай многото минерални извори, в Баня се появили и първите частни вили. През 1925 г. във вилата на фабриканта Велизар Багаров отсяда за лечение на ревматизма си цар Борис III. Той останал толкова доволен от благодатните целебни свойства на местните води, че решил тук да построи и своя царска вила. Оттогава Баня придобива слава на минерален курорт.


Минералната вода на градчето е изключително благодатна при лечение на артрит, както и на радикулит, дискови хернии, дископатии и пр. Хората идват тук и заради здравословния местен климат. Зимите в тази част на България са меки и слънчеви, а пролетта започва малко по-рано.


Карловските минерални бани разполагат с чудесни лечебници, модерни спа центрове и хотели по всеки джоб. 


В околностите има изобилие от пътеки, които отвеждат до живописни места в Средна гора. Гостите посещават и лятната резиденция на цар Борис III с ботаническата градина към нея.


Състезателите в тазгодишните награди на Balkan Awards of Tourism Industry ще се надпреварват в различни категории. Идеята е да се отличат най-значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за развитието на Балканите.

Съставил: Венета Николова

Снимки: bulgariatravel.org и bg.wikipedia.org
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна