Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Започва социализирането на археологическия обект, което ще раздвижи културния туризъм в района

Хераклея Синтика
Снимка: http://www.archaeologia-bulgarica.com/

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито. 

Първите стъпки към по-лесния достъп до Хераклея Синтика вече са факт. В момента се строи път до мястото през село Рупите, тъй като отсечката откъм комплекс „Ванга“ минава през защитена зона и идеята предизвика сериозен отпор.

Личен архив на Людмил Вагалински

Заради строителството на пътя там работата на археолозите не е приключила. При трасирането е открита поредната надгробна плоча на жена с рядко име, което означава бръшлянова, пояснява археологът доц. Людмил Вагалински, който работи на обекта от 2007 г. „Много рядко име, въобще за пръв път засвидетелствано в женска форма.“

Хераклея непрекъснато изненадва специалистите, всеки ден изниква нещо ново и необичайно, твърди доц. Вагалински. „Това „ъгълче“ е контактна зона – най-различни етноси са живели и от тази смес, етнокултурна, се е получило нещо много разнообразно и интересно.“

Община Петрич, която вече е стопанин на обекта, участва с над 2 милиона лева в проекта за изграждане на туристическата инфраструктура на Хераклея Синтика. Проектът е на стойност малко над 8 милиона лева: 

Снимка: Ирина Недева, БНР

Ще може да се социализира досега откритото – това е централната част на Хераклея, площадът и прилежащите сгради. Това е сериозен проект“, коментира Вагалински, според когото е налице огромна перспектива за развитие на културния туризъм в общината.

Това е археологически обект, който е обречен на успех. Самата комбинация от античен град, идеално запазен и незастроен отгоре, с комплекса „Ванга“, с топлия извор и тази хубава природа наоколо, до автомагистрала, при това на границата на три държави, е просто неудържима.“

Екипът на доц. Вагалински вече има зелена светлина да продължи проучването на античния град към хълма, след съгласуване и с Министерството на околната среда и водите заради статута на планината Кожух като природна забележителност.

Още преди две години с помощта на съвременна технология по системата „Лидар“ е направено заснемане, което е потвърдило продължението на града в тази посока.

Снимка: БГНЕС

„Мисля, че сме разпознали акропола на града. Знаехме, че има много сгради, най-вероятно и светилища и е осеяно с предмети и артефакти от целия период на съществуване на града“, разказва още доц. Вагалински.

Досега археолозите са работили в равнинната част. Людмил Вагалински смята, че преди да преминат към хълмистата част, трябва да приключи социализирането на разкритото досега.

Снимка: БГНЕС

„Трябва да бъдем внимателни какво отхапваме и дали ще можем да го преглътнем. Трябва да бъдем коректни към старините и към туристите, към посетителите.“

Интересът към Хераклея Синтика пред последните години се поддържа и от възможността чрез платформата „Археология булгарика“ да се наблюдава онлайн работата на обекта в реално време.

Още за обекта и неговите тайни - в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.