Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътеводител в Нощта на учените

"Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, а Европейската нощ на учените има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна" – с тези думи на Любов Костова, директор на Британския съвет в България, може да се обобщи безкрайно разнообразната програма на Европейската Нощ на учените.

Поради разпространението на Covid-19 тази година събитието ще се състои онлайн, но за сметка на това в три поредни дни – 27-и, 28-и и 29-и ноември. Програмата предвижда повече от 30 часа презентации и демонстрации. 

В подготовката на проекта участват над 20 институции, което е и най-голямата коалиция за наука в България. Презентациите обхващат богат регистър от – ще отглеждаме ли скоро растения в Космоса до "приземяващи" въпроси от типа – колко наука има в поговорката „Ден година храни“?

Росица Панайотова представя в "Нашият ден" един интригуващ акцент от богатата програма на Природонаучния музей. Събитието носи загадъчното заглавие "Алемурджия в чиния". Оказва се, че алемурджия е науката за ядливите и използваеми от човека растения. Терминът произлиза и основно се прилага в Италия, където Втората световна война е оказала изключително силно влияние върху използването на дивите растения за храна.

"От тази призма можем да се върнем към родната поговорка "Да се хванем за зелено" и да се вгледаме във всички онези растения, които растат обилно у нас и се оказват далеч по-ценен източник на полезни вещества от тъй нар. "суперхрани"."

"Да се вглеждаме малко повече в света, който ни заобикаля", съветва ботаникът Марио Лангуров, който чрез разказ за ключовата роля, която имат насекомите за равновесието на света, показва как си взаимодействат микро- и макросветът и каква е ролята на човека, застанал между тези две вселени.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.