Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич с кампания за отмяна на Закона за запрещението

Снимка: ФБ на "Чудната градина"

Законът за запрещението съществува от 1949 година и оттогава не е бил променян. Той засяга хората с вродени интелектуални затруднения или придобити като заболяване впоследствие. В този смисъл да попадне в рамките на този закон, отменящ всички граждански права, е заплашен всеки един от нас, тъй като никой не е застрахован от това един ден да бъде диагностициран с умствено заболяване. 

От години фондацията „Николай Чудотворец“ в Добрич се бори за внасянето на законопроект, който да осигурява на тези хора подкрепа и правото на личен асистент и да отмени тяхното изчезване от картата на свободните хора. За съжаление законопроектът така и не е стигнал и до ден днешен до пленарна зала по ред политически причини. 

Седем са делата в България, при които съдилища са отменяли запрещението на даден човек, шест от тях са с решение на Окръжния съд в Добрич и те се разглеждат от бъдещите юристи като прецедент в правната история на страната ни.  

България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с умствени увреждания, според която тези с психична болест или умствена изостаналост не могат да бъдат поставяни под запрещение и трябва да са равнопоставени пред закона, наред с всички останали граждани. Това означава, че от април 2012 година страната ни е в противоречие с този Международен акт, тъй като у нас все още функционира създаденият преди повече от 70 години Закон за запрещението. С тези думи започва репортаж по темата от юни месец 2017 година. Три години по-късно за съжаление нищо не се е променило, Законът за запрещението продължава да съществува в стария си вид, а България да не спазва цитираната конвенция на ООН. Това, което не се е променило също, е и желанието на председателя на фондация „Николай Чудотворец“ Мария Методиева да продължи борбата си и един ден Законопроектът за подкрепа и помощ на лицата с умствена изостаналост да влезе за обсъждане и гласуване от родните ни депутати. Колкото и странно да звучи в нашата демократична страна все още е допустимо човек да съществува само по документи и физически и това, по думите на Методиева, е крайно време да се промени. Затова и от тази седмица фондацията започва поредната си кампания в тази посока, която тръгва от техния социален проект „Чудната градина“. Там работят и лица с отменено запрещение. 

Около 7 000 са лицата, поставени под запрещение в България, като за тях все още няма точен регистър.   

Кампанията за премахване на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение се реализира от Българския център за нестопанско право и от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, както и от всички въвлечени самозастъпници и организации на и в подкрепа на хората с увреждания.  

На хиляди хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми не се позволява да участват в обществото. Не им се разрешава да работят, да се женят, да разполагат със средства, да са свободни. Това се нарича запрещение. 

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, ратифицирана от почти всяка държава по света, изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени.  

За да подпомогнете кампанията „Родени готови“, можете да посетите страницата на „Чудната градина“ във фейсбук.  

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна