Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнесът кандидатства по „Заетост за теб“ при по-благоприятни условия

Снимка: БНР, архив

От утре бизнесът може да кандидатства при много по-благоприятни условия по мярката „Заетост за теб“, по която се осигурява субсидирана заетост за безработни. 160 милиона лева са осигурени за целта и са разпределени на квотен принцип в цялата страна.

Бизнесът вече ще получава субсидия за заплати и осигуровките на наетите безработни за шест месеца, а не за три. Няма да е длъжен да запази заетостта на всички наети за периода, равен на субсидията. 

На работа за сметка на работодателя вече ще трябва да останат 75% от наетите хора за период от три месеца.

Увеличава се броят на допустимите нови работни места - при фирмите до 10 души персонал ще могат да се наемат за сметка на държавата до четирима нови. За тези с персонал до 50 още 20, за фирмите до 250 души персонал квотата е до 50 нови служители, а за по-големите до 100.

Кандидатствалите и одобрените до момента ще могат да се възползват от новите по-добри условия, като сключат допълнително споразумение. Заявките се одобряват на принципа първи по време, първи по право до изчерпване на парите. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.