Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фонд за жените издаде албум от монолози на насилници

Снимка: БТА

Български фонд за жените издаде първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. 

Албумът е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп-хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети. Това не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати. 

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

Светлана Михайлова от Български фонд за жените и Иван Хадживеликов са част от творческия екип, който стои зад реализацията на албума.

"Всяка трета жена е жертва на насилие", подчерта Хадживеликов. 

Шест актьори са се включили доброволно в реализирането на проекта. Те са Галин Найденов, Стоян Пепеланов, Никола Куцев, Васил Драганов, Никола Парашкевов, Александър Евгениев. Монолозите на актьорите илюстрират различни форми на насилие. 

"Насилие може да има на работното място и на улицата, и в партньорските отношения, като ние се опитваме да илюстрираме различни форми на насилие", каза Светлана Михайлова от Български фонд за жените.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени