Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса.

La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът на идеята за събитието – маестро Найден Тодоров, който иска да покаже, че филмовата музика не бива да бъде подценявана, обясни Кремена Димитрова, експерт “Връзки с обществеността” на Софийската филхармония. Тя отбеляза, че след концерта с филмова музика от Холивуд, сега вниманието е насочено към европейските майстори в този жанр.

Обичаните заглавията, към които ще ни върне музиката тази вечер, са “Ново кино "Парадизо”, “Амаркорд”, ”Венецианска загадка”, “Ла долче вита”, “Ухание в мрака”.

На този етап това е единственият концерт, който ще може да се осъществи, поне докато траят ограничителните марки. Първоначалната идея е била той да съвпадне с “Киномания”, но кинофестивалът бе отменен.

В програмата ще присъства една българска следа в италианското кино – аржентино-италианският композитор Луис Бакалов, който е наследник на българи, преселили се в Аржентина навремето. Той ще бъде представен със сюита от филма “Пощальонът”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!