Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Пипи и Вера

Кръгла маса "Астрид Линдгрен: Свободата на духа – кауза и приключение" в памет на проф. Вера Ганчева (1943-2020) – онлайн и присъствено

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в повече от сто страни в света. 

Известната скандинавистка проф. д-р Вера Ганчева (1943-2020), която е преводач на „Пипи Дългото чорапче“, започва преди време работа по организирането на конференция по повод 75-годишнината, но не успява да я пзавърши, преди да си отиде... 

Сега в нейна чест и в по-камерен формат на 27 ноември 2020, петък, в 10 часа в Американския център на Столичната библиотека се открива Национална кръгла маса на тема „Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключение“. Събитието се провежда и на живо, и онлайн. 

С онлайн обръщение ще го приветстват: Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит, посланик на Кралство Швеция и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, а Омбудсманът за децата на Кралство Швеция г-жа Елизабет Далин е подготвила видеообръщение. 

Повече за темите и участниците в Кръглата маса чуйте от доц. д-р Марин Бодаков от Инициативния комитет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени