Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Бисерова: Книгата може да бъде подарявана като картичка

Виктория Бисерова
Снимка: БГНЕС

Книжният бранш започна нова кампания за предстоящите празници. „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ е призивът към хората, а подобна инициатива, само че този път за Коледа и Нова година, се прави за трети път тази година. Издателите наричат това подарък с кауза и със смисъл, защото вярват, че книгата си остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи обич, топлина и уют

„Подарявайки книга за Коледа, вие ще подарите нещо повече от материален подарък. Ще подарите кауза. Ще се превърнете в посланици на четенето и пазители на книгата като национално богатство“, гласи призивът на издатели и търговци. 

„Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ е третата инициатива, свързана с каузата „Купи 1 книга“, която Асоциация „Българска книга“ реализира в рамките на настоящата година. Кампанията възникна по време на извънредното положение през пролетта с цел да помогне на книгата, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще.  

В навечерието на първия учебен ден беше инициирана нова кампания – „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“, в основата на която залегна идеята на първия учебен ден децата да занесат в училище нова книга. Каузата получи подкрепата на Министерство на образованието и науката и достигна до директорите и учителите в цялата страна. В резултат десетки училища и детски градини в страната обновиха своите библиотеки, а там, където липсваха такива, бяха създадени изцяло нови. 

Виктория Бисерова – издател и инициатор на кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“: 

Книгата се нарежда в средния ценови клас на възможни подаръци. Това е подходящ подарък за всеки празник. Можем да подарим вяра, можем да подарим надежда. В моментите на изолация можем да четем, книгите предлагат бягство от реалността... Хубаво е да се правят такива кампании всяка година. Хубаво е и държавата да ги прави, да постави книгата на първо място, да покаже, че книгата е ценност, национално богатство... Книгата може да бъде избирана и подарявана като картичка, защото заглавието понякога е толкова силно, че може да отправи послание“.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!