Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На училище в Швейцария

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева
Снимка: mfa.bg

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици.

В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно българско семейство, установило се от години в Женева. Милена е родена в Швейцария и от четиригодишна посещава държавно училище, сега е в 11 клас. Справя се отлично и смята да продължи образованието си в една от най-трудните, но и желани специалности. Говори съвършено български и се чувства свързана с България, което дължи на семейството си, но и на българското неделно училище, където ходи с желание и радост.

Баща ѝ Марио Апостолов е бил член на родителския съвет към училището, категорично държи на връзката с родината и сънародниците в и извън границите ѝ. Има ясна представа за плюсовете и минусите на местното образование.

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева е открито през 1984 г. към Постоянното представителство на Република България при Службата на ООН. Оттогава работи без прекъсване. Днес то е част от мрежата български неделни училища по света, в които деца на дипломати, на български имигранти или от смесени бракове учат български език, история, литература, традиции и създават приятелства. Повече чуйте в записа.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.