Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Националният природонаучен музей предлага онлайн лекции в Европейската нощ на учените

Снимка: БГНЕС

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората и икономиката.

Ако погледнем от малко по-различен ъгъл, може би ние сме причината за масовото измиране, така че не знам. Може би е време да спрем с масовото измиране, което причинява масовото размножаване на хората и опит за връщане в по-нормална ситуация“, каза доц. Николай Симов от Националния природонаучен музей в София.

„Интересът към класическите дисциплини в биологията намалява“, изтъкна още доц. Симов:

И се надявам да не изчезне съвсем попълнението в редиците на учените, защото е тъжно понякога да видиш дори и в Западна Европа, да се окаже, че колегите, които се занимават с генетични изследвания няма кой да им определи обектите, от които взимат генетичен материал, защото никой не ги познава - старата генерация отдавна е в пенсия, докато няма хора, които се интересуват от класически дисциплини в  биологичните науки“, допълни биологът.

В предаването „Нощен  хоризонт“ Виолета Желязкова коментира:

Нашата роля в обществото е да проверяваме фактите, да натрупваме нова информация, която преди това не е била известна, но ние самите не сме достатъчно много, за да можем физически, реално да осъществим някаква промяна – затова има нужда цялото общество да се включи“, подчерта Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей в София.

Учените в България получават по-ниски заплати, но в същото време България предлага много други възможности:

Тази свобода да развиваш собствените си идеи, дори още преди да завършиш докторантура, както е в моя случай, в Западна Европа заради състезателната среда, е невъзможно да се постигне. Аз съм много благодарна и много щастлива, че съм избрала да се развивам в България“

Науката е преди всичко добре развита идея:

„ Ако липсва идеята и цялото финансиране на света няма да е достатъчно да я създаде“, допълни  Виолета Желязкова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.