Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма

Боровец, Банско и Пампорово отговарят напълно на Covid изискванията

Снимка: banskoski.com

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в Европейския съюз през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, пресцентърът на Министерството на туризма заявява, че към днешна дата ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания.

Опазването на човешкия живот и здраве е водещо в работата екипа на Министерството на туризма в настоящата ситуация и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки, подчертават от ведомството.

От там припомнят, че още на 21 октомври със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, отнасят се до броя на пътуващите в тях, задълженията на ски гардеробите и броя на обучаваните в една група на ски училищата.

Както през летния, така и през зимния сезон България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни.

Германия настоя ски курортите в Европа да останат затворени най-малко до 10-ти януари и това да стане с общоевропейско решение. Събирането на много хора в зимните  курорти по време на празниците ще ускори разпространението на коронавируса, смята канцлерът Ангела Меркел. Тя има подкрепата на Италия и Франция, но не и на Австрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна