Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във връзка с новите противоепидемични мерки

„Златен ритон“ - онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември

Берлин. Да прескочиш стената
Снимка: Златен ритон

25-ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон" ще се проведе изцяло онлайн от 4 до 10 декември 2020 на сайта https://zlatenriton.bg, съобщават организаторите.

В конкурсната програма са селектирани 12 анимационни и 24 документални филма.

Фестивалът ще бъде открит онлайн на 4 декември от 19:00 часа с кратка церемония, в която ще бъде представена състезателната програма и показана копродукцията „Берлин. Да прескочиш стената” с режисьор Жан Бержерон, съпродуцент Костадин Бонев и с финансовото участие на Националния филмов център.

Журито, които ще оценява анимационната и документална програма е с председател режисьорът Михаил Мелтев и членове: Олга Маркова, кинокритик; Веселина Божилова, журналист; Андрей Цветков, режисьор и Димитър Стоянович, сценарист.

В дните на 25–ото издание на „Златен ритон” са организирани ежедневни онлайн пресконференции, на които екипите на филмите ще се срещнат с водещи кинокритици. Филмите от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им за прожекция.

По този начин ще запазим усещането за споделено гледане като в киносалон и ще съхраним макар и дистанционно топлия фестивален дух, отбелязват организаторите.

Цялата информация за журито и филмите от конкурсната програма и съпътстващата "Открити хоризонти" може да бъде отрита на сайта на фестивала (https://zlatenriton.bg ). Всички текущи промени ще бъдат коментирани на страницата на "Златен ритон" във „Фейсбук“.

Организатор на фестивала е Националният филмов център с подкрепата на Министерството на културата и община Пловдив.


БЕРЛИН. ДА ПРЕСКОЧИШ СТЕНАТА

Франция/Канада/България, 2019, 53‘, документален

Сценарий и режисура: Жан Бержерон

Оператор: Никола Вене

Композитор: Тиери Дюре

Една изключителна 155-километрова обиколка на Берлинската стена, каквато е била през 1987 г., благодарение на уникален видео архив, заснет от канадския оператор Патрис Масене и останал заключен 30 години.

Във филма са възпроизведени няколко от невероятните бягства. Целта е публиката да преосмисли истинските мащаби на Стената на срама, както и нейното политическо поражение.

Жан Бержерон e канадски документалист – сценарист и режисьор. Филмoграфията му включва филмите “Демокрацията на наивника” (2016), “Останки в Унгава”, (2015), “Троянският кон на Кремъл” (2014), “Мистерията Атлит Ям” (2012).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна