Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 10-15% от книгите достигат до читателите чрез онлайн поръчки

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

Книгоиздателите призовават книжарниците да остават отворени, както хранителните магазини и аптеките

Снимка: БГНЕС

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат

отворени. 

Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни", е записано в писмото на браншовата организация на книгоиздателите.

Книгата трябва да продължи да стига до читателите дори в условия на пълна изолация, категорична е Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Хората имат нужда както от храна и лекарства, така и от книги, за да преминат през кризата, подчертава тя в интервю за БНР.

Снимка: БГНЕС

Книгите у нас достигат до читателите основно през книжарниците, чрез онлайн поръчки се доставят едва 10-15% от общо продадените количества, уточни Велизара Добрева. „Дори това да се удвои, утрои, пак не можем да стигнем до нормалните нива“, коментира тя. 

По думите й с новото затваряне на книжарниците държавата е показала, че отново не смята книгата за по-особена стока от останалите, които потребяваме. 

„За държавата, за управниците, книгата трябва да се класифицира в тяхното съзнание, като стока от първа необходимост. Както храната и лекарствата са стока от първа необходимост, същото мислене трябва да имаме и към книгата. Защото тя е стока от първа необходимост. Ако искаме да продължим да се развиваме, да носим знания, да сме мислещи хора, трябва да сме и четящи“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Асоциация „Българска книга“ призова междувременно държавата да инвестира в училищните библиотеки като мярка за подпомагане на четенето. От браншовата организация посочват, че културният сектор е сред най-тежко засегнатите от коронакризата и най-трудно ще се възстанови. Тази година продажбите на книги са намалели с 30% спрямо 2019 г., а в най-тежките месеци спадът е достигнал до 70 на сто.

Припомнят се и поетите, но неизпълнени ангажименти на държавата по отношение на т.нар. стандарт за библиотечно-информационно обслужване, приет преди 5 години, според който обществените библиотеки трябваше да бъдат подпомогнати от държавата за обновяване на своите фондове с поне 30 милиона лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна