Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни паркинги заради мръсния въздух в София

| обновено на 27.11.20 в 17:59
Снимка: БГНЕС

Според европейската система за въздуха тази сутрин освен в София, замърсяването на въздуха бе опасно за здравето и в Перник и Бургас. Гражданската платформа „Еър София“ отчете надвишаване на нормите повече от два пъти в повечето столични райони.

Днес буферните паркинги в столицата бяха безплатни, а от общината препоръчаха да оставим колите си в къщи и са ползваме градски транспорт. 

Столичната община въведе мярката заради повишения брой на фините прахови частици във въздуха. Продължават проверките на Столичния инспекторат за нерегламентирано горене на гуми и вещи от бита, които замърсяват въздуха.

Предстои Столичният общински съвет да реши мярката „зелен билет“ да бъде въвеждана, когато превишаването на фините прахови частици достигне 150 микрограма, а не както е сега - 200 микрограма. Председателят на Комисията по екология Лорита Радева:

„Предлагам всички да бъдем особено активни по отношение на вече публикувания на 20 ноември проект за нова програма за качеството на въздуха за периода 2021-2026 г. До 20 декември очакваме вашите писмени предложения“.

Същевременно от Центъра за градска мобилност  в София предложиха да се съкрати работното време на обществения транспорт, докато са в сила Covid ограниченията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени