Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова: Eдна първа крачка е направена в правилната посока

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Заев представя желаното за действително, смята журналистката

Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС. "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и на Одринско", казва Заев и допълва, че трябва да се признаят слабостите на историята, за да се гради бъдещето. „Дълбоката държава“ е в опозиция, а политици от бивша Югославия делят София и Скопие", казва още Заев. "България не е фашистка държава, а наш приятел", заявява категорично той и обещава наказания за реч на омраза срещу България. – „И днес потвърждавам цялостната ни позиция за пълна съпротива срещу говора на омразата. Това трябва да спре“. Зоран Заев говори и за меморандума, който е изпратен до българското правителство: „Открито декларираме, че нямаме териториални претенции, нямаме и претенции и за малцинство. Не е наша работа да се месим, а също така и на България“.

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България? Това коментира Райна Асенова, журналист, завеждащ редакция „Балкани“ на БТА, в "Нашият ден":

"Нощта премина с голямо напрежение. ВМРО-ДПМНЕ организира голям опротестен митинг в защита на, по техните думи, "македонската идентичност и език", поискаха оставката на Зоран Заев. Нещо повече – за първи път от 7-8 години се обади бившият президент/премиер и лидер на социалдемократите Бранко Цървенковски, който поиска ръководството на Социалдемократическия съюз да се събере и да се разграничи от Зоран Заев. Общо взето, нещата вървяха към някакво разцепление в Социалдемократическия съюз, който е доста монолитна партия иначе. Но още снощи голяма част от ръководството на социалдемократите застана зад Зоран Заев, което наистина вече е една крачка напред в желанието Македония да тръгне наистина по европейския път и да признае някои исторически факти, може би, но това изисква доста дълъг период от време. Една първа крачка е направена в правилната посока."

Прогнози

"Зависи кой ще надделее. На този етап социалдемократите твърдо са решили да поведат страната си по пътя на Европа в приятелство с България, Гърция и всичките си съседи. Ние обаче трябва да имаме едно наум, защото сме свидетели на това как Зоран Заев казва някои неща, обещава – след време обаче се отмята. Например едно от нещата, които Заев каза в интервюто и ми направи впечатление, че вече били заличени надписите "Българска фашистка армия" на някои от паметните плочи в Македония. Което обаче не е вярно. И започна едно прехвърляне на отговорността... Общо взето, Заев представя желаното за действително. Вицепремиерът Красимир Каракачанов беше прав, когато каза, че трябва да се вярва не на думи, а на действия, и поиска одобрението на процеса на присъединяване на Македония към ЕС да бъде разписан в пътна карта – с конкретни точки – неща, които до момента бяха прехвърляни на Историческата комисия, която обаче няма конкретни правомощия да наложи това."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна