Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НЗОК ще финансира допълнително МБАЛ "Св. Мина"

| обновено на 27.11.20 в 15:48

МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив ще получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с Covid – това беше  договорено на среща между заместник-кмета Анести Тимчев и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, който пристигна в Пловдив.

Професор Салчев уточни, че увеличаването на средствата за „Свети Мина“ е за сметка на прехвърляне на свободни средства от лимита на другата общинска болница „Свети Пантелеймон“. Това може да стане със споразумение между двамата директори.

„Това означава, че неусвоените средства от едната болница, поради това, че тя няма пълен обем дейност, могат да бъдат прехвърлени за „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат. И двете болници нямат на 100% натовареност, тъй че не може да се говори, че няма достатъчно средства“, каза професор Петко Салчев.

Той уточни, че вчера са изплатени над 237 000 лева на „Свети Мина“ за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. Парите вече са по сметките на лечебното заведение.

„Смятам, че от финансова гледна точка болница „Свети Мина“ няма никакви проблеми“, подчерта още управителят на НЗОК.

Днес на среща с областния управител Дани Каназирева е обсъдено и финансирането за създаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец за организирането на такъв триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично консултативните центрове, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение“, обясни още професор Петко Салчев.

Дани Каназирева заяви, че ще се окаже съдействие на доболничната помощ, а целта е да се намали натиска върху болниците.

„Ние също имаме изискване към разкриването на всяка една такава структура, за да има реална полза за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни дежурства“, каза Каназирева.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия