Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДКЦ-тата с Covid кабинети без финансиране от държавата?

Диагностично-консултативните центрове, които осигуряват кабинети за консултации за хора със симптоми на коронавирус няма да получат финансиране от държавата, защото подписаният анекс към Националния рамков договор предвижда, те да работят по осем часа, което е невъзможно, тъй като обслужват и пациенти с други диагнози. Това заяви във Варна - д-р Галина Павлова - управител на ДКЦ 5 във Варна.

„Въпросът е, че този кабинет върви задължително с рентгенов кабинет, за рентгенографски изследвания и за лаборатория за клинични. Ние няма как да спрем потока на другите пациенти към рентгена и лабораторията. Няма как да спрем всички дни и по осем часа да работим само с такива пациенти. Къде тогава ще си правят снимки пациентите на ортопеда?. На практика във Варна няма лечебно заведение, говоря за ДКЦ, което да има два рентгена или две лаборатории, за да ги отдели. Би следвало министерството да бъде гъвкаво“, каза тя.

Според д-р Галина Павлова, Министерството на здравеопазването трябва да вземе бързо решение за преодоляване на проблема, тъй като консултативните кабинети разтоварват здравните заведения от потока пациенти, които търсят преглед, за да установят диагнозата си. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.