Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински сестри и фелдшери от петричките училища ще помагат на „Югозападна болница“

Снимка: Rawpixel

Над 40 медицински сестри и фелдшери от петричките училища, детски градини и ясли ще бъдат командировани да помагат в болницата и в социалните заведения за времето, в което няма да се провеждат присъствени учебни занятия. “Препоръката ще бъде изпълнена, но медиците имат право и на неплатен отпуск“, коментира за Радио Благоевград кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той допълни, че на сесията на Общинския съвет през декември ще предложи да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти.

За 132 социално слаби семейства, които обитават общински жилища, кметското предложение е да бъдат освободени от наем и за месец януари 2021 година. Подпомагащата мярка да бъде валидна независимо дали обектите работят или не предвид заповедта на министъра на здравеопазването, предлага още кметът Димитър Бръчков. От общината допълват, че посочената икономическа стъпка общо ще помогне на стотици жители на община Петрич и техните семейства в града и селата.

„Нашата цел е на местно ниво, според това, което имаме право и можем да направим, да облекчим затрудненото положение, в което Ковид пандемията поставя всички. Надявам се, че приемането на тази икономическа мярка ще се отрази благоприятно за предстоящите празнични дни и ще компенсира до голяма степен евентуални загуби или спад в оборотите“, коментира кметът Димитър Бръчков.

Също с решение на Оперативния щаб в Петрич Станчинарски игри няма да се проведат на първи януари. Отменят се всички културни прояви до 3 януари. Засега няма необходимост от формиране на дежурна детска група или детска градина за децата на медиците, но при нужда ще реагираме, има възможност, допълни кметът на Петрич.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени