Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров пред Борисов: Водна криза няма да има

| обновено на 27.11.20 в 17:03
Министър Емил Димитров докладва на премиера Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров, съобщи правителствената пресслужба.

След като час по-рано алармира Народното събрание за опасност от режим на водата заради изчерпаните язовири, той докладва на министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, ако сушата продължава.

В парламента министрите на земеделието и на регионалното развитие отхвърлиха като несъстоятелни твърденията на своя колега Емил Димитров.

„Имаме сега най-подходящите месеци, когато очакваме и дъжд, и сняг и ако през това време си рехабилитираме и подготвим, за да задържим водният обем, който пада януари, февруари, март…“, каза Борисов на срещата.

„Без Вас не мога да го направя“, прекъсна го Емил Димитров.

„Единственият упрек към теб е, че в сряда (когато имаше заседание на Министерския съвет – б.р.) не ми го каза, но днес ще свършим тази работа“, допълни премиерът.

„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна Борисов, като напомни, че средства и план за действие има.

В рамките на срещата Емил Димитров заяви пред Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

Премиерът Борисов проведе и извънредно съвещание с министрите Петя Аврамова, Десислава Танева и Емил Димитров.

България разполага с 850 милиона лева за ремонти и обновяване на напоителните системи в страната, обяви премиерът след съвещанието с министрите на регионалното развитие, земеделието и околнато среда. Борисов поиска да се направи анализ на сондажите за вода в населените места:  

„Там, където примерно общините са по-малки или нямат такива заложени в бюджета пари, ще им помогнем, но важното е да освободим вода от язовирите и за земеделците. Защото от едните ползваме за битови нужди да ги наречем, а от другите ползваме за земеделците и животновъдите. Пак координирано трябва да стане това“, каза министър-председателят.

След като по-рано предупреди за водна криза, министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви:

„С питейните язовири – с изключение на „Камчия“, следващите две години няма да имаме проблеми. Язовир „Студена“ е пълен, язовир „Дяково“ е пълен. Всичките са пълни“, каза екоминистърът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна