Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Снимка: Унгарския културен институт / ФС

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски.

„Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман – „Клада“, Кристина Тот – „Баркод“, Едина Сворен – „Брудершафт“, Янош Лацкфи – „Унгарски бивалици и небивалици“, Шандор Мараи – „Четирите сезона“, Шандор Чори – „Добро утро, свят“ роди този текст/пиеса „Утайка от кафе в ла минор“, по който създадохме спектакъла“, споделя по повод премиерата Николай Ламбрев-Михайловски. Според режисьорския замисъл представлението съчетава слово и музика, като изповедите на героите, диалозите, конфликтите преливат в изпълнения на живо на клавирни творби от Лист, Шопен, Шуман, Менделсон, Рахманинов, творби за виолончело на Дворжак.

В ролята на майката – оперна певица с име по световните сцени, е Ева Тепавичарова; в образа на дъщеря ѝ Марта, учителка по пиано, е Йоана Ламбрева, а ролята на сина Йохан изпълнява Дарин Ламбрев. Мултимедията е на Слави Георгиев.

Премиерното представление на „Утайка от кафе в ла минор” можете да гледатена 27 ноември от 19 часа в Унгарския културен институт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени