Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките във всички финали на отделните уреди в Киев

Снимка: БФХГ

България ще има представителки и  в четирите финала на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в украинската столица Киев.

Ева Брезалиева ще се бори за отличията във финалите с бухалки и с въже, а Стилияна Николова влезе сред осемте най-добри в тези с топка и с лента.

Във втория ден на състезанието момичетата на Валентина Иванова и на Райна Тошева допуснаха грешки, но благодарение на съобразителната си игра успяха да изпълнят програмата максимум.

В квалификацията с лента Стилияна Николова получи оценка от 21.100 точки, а Ева Брезалиева беше оценена с 20.750 точки.

В пресявките с бухалки Брезалиева изигра съчетанието си за  21.020 точки, а Николова за 20.100 точки.

Тази година при девойките няма да има класиране за многобоя, а отличия ще се раздават само във финалите на уредите. Според регламента в тези финали попадат най-добрите 8 гимнастички на всеки уред, но по една представителка от държава. 

Все пак в неофициалното подреждане за многобоя Стиляна Николова заема 4-то място със сбор от 82.875 точки, а Ева Брезалиева е пета с 82.800 точки.

Оценките получени от девойките (индивидуално) и тези при ансамблите (жени) ще формират класирането в отборното подреждане.

България няма да участва в това състезание, тъй като ансамбъла ни оттегли заявката си, заради положителния тест за Covid-19 на Ерика Зафирова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!