Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език. Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров. 

Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и прояви на българската литература от 20 и 21 век“. Сборникът е важна стъпка към това да  бъдат разширени знанията за нея отвъд границите на страната, да се промени мисленето за нея като за местна литература за „вътрешна употреба“. 

Томът обединява текстове на изследователи на българската литература и култура, изтъкнати писатели и преводачи. Той поставя българската литература в различни контексти и търси мястото ѝ в географията на световната.

Чуйте Димитър Камбуров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.