Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фейлетони за каламБурните времена

Михаил Вешим
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“.

Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата до Смехурко политическата пародия, в която живеем.

„Времената уж изглеждат бурни, а са всъщност каламБурни“, пише Вешим и нарича книгата си „пародия на политическите проекти“. Авторът прави и „нов прочит“ на класиката – освен на Ран Босилек, също и на Иван Вазов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, дори на евангелистите Йоан, Марко, Лука и Матей. 

„Текстовете в тази книга, пише не без намигане в послеписа си Михаил Вешим, могат да послужат като помагало – не само в сложната политическа ситуация, а и на учениците в часовете по българска литература“. 

Илюстрациите в книгата са на Ивайло Нинов.

Чуйте Михаил Вешим.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.