Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велко Йотов за мачовете с Марадона и личната среща със звездата

Велко Йотов не спира да тренира
Снимка: личен архив

Велко Йотов е единственият българин, играл във футболното първенство на Аржентина. Юношата на Левски носи четири години екипа на Нюелс Олд Бойс от 1995 до 1999 година. В същия отбор е играл и Диего Марадона.

Както е известно, легендарният аржентинец и любимец на милиони фенове по света почина преди три дни на 60 години от инфаркт.
Какво си спомня 50-годишният Велко Йотов от престоя си в Аржентина, спомените от мачовете срещу Марадона и личния контакт със знаменития аржентинец.

"Имам прекрасни спомени от Аржентина. Футболна държава със страшно много любов към играта. Привържениците са до степен на фанатизъм, така обичат отборите си. Абсолютно всеки мач отборите се приемат все едно си станал шампион. Загубите се приемат трагично. Хората живеят с тази игра. Играх четири години в Нюел Олд Бойс. В същия отбор е играл и Диего Марадона. Имал е и бурни моменти в този клуб. Диего беше уникален по своемо. Хората се съобразяваха с него. Имаше страшни изисквания за договорите, които подписва, но всички се съобразяваха с него. Играл съм три пъти срещу него. Един път в мач за първенство, победихме Бока Хуниорс с 1:0. В този тим беше Диего, Каниджа. След това играхме мач за откриването на стадиона, а след това и в приятелски мач отново с Бока Хуниорс и Диего Марадона в състава. Срещал съм с него веднъж лично. Бях в един отбор с Серхио Гойкоечея, Луис Сисла. Бяхме във ВИП-ложата и тогава ме представиха. Разменихме няколко думи с Марадона, стиснахме си ръцете. Магията, която се върти около този човек, е невероятна. Не мога да го забравя този момент, ще го помня докато съм жив. За многото аржентинци той е най-обичан в страната. Може след него да има и други. Може и те да се издигнат до небесата. За голяма част от хората в Аржентина той е идол. Деца говорят за него, стари хора плачат по улиците. Има много хора, които не са на себе си от неговата кончина. В Аржентина се коментира за него постоянно и не вярвам някога да се спре. Хората просто го величаят", каза пред "Хоризонт" Велко Йотов. Чуйте още от него:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна