Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай има намерение да построи изследователска база на Луната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се Китай да изгради международна лунна база, а първите хора на Луната вероятно ще могат да заживеят там след 10 години.

Сю Хунлян, генерален секретар на Националното космическо управление, обяви на Международния авиационен и космически форум в Китай, че е публикувано техническото задание за ракетата "Чанчжън-9", която ще бъде използвана за пилотираните полети до Луната, съобщи в. "Чайна дейли". 

Дължината й ще бъде 93 метра, теглото при изстрелването - 4140 метрични тона, тягата на изстрелването - 5760 тона.  Товароносимостта на ракетата ще бъде пет пъти по-голяма от тази на сегашната "Чанчжън-5" и достатъчна за изстрелване на космически кораб с общо тегло 140 тона в ниска земна орбита и на космически кораб с тегло до 50 тона за полет Земя-Луна.

Освен това Китай се готви за изстрелването на космически телескоп, наречен GECAM, който да изследва гравитационните вълни и електромагнитните явления, които ги придружават, предаде агенция "Синхуа". 

Изстрелването на космическата обсерватория GECAM, която се състои от два спътника, ще бъде извършено през декември. 

С помощта на този телескоп учените планират да наблюдават електромагнитните явления, придружаващи гравитационните вълни, бързи радио изблици на високоенергийна радиация, изблици на гама лъчение, както и магнитни изригвания. 

Телескопът ще помогне на изследователите да разберат по-добре така наречените компактни обекти - неутронни звезди и черни дупки, както и сливането на бинарни компактни обекти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна