Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди чилийци поискаха оставката на консервативния президент Пинера

Демонстранти обявиха, че протестите продължават до оставката на държавния глава.
Снимка: БТА

Хиляди хора демонстрираха вчера в чилийската столица с искане за оставка на консервативния президент Себастиан Пинера, на фона на подновени протести и ожесточени сблъсъци с полицията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Около 10 000 души, призовани в социалните мрежи, се стекоха по улиците близо до сградата на правителството, защитена от силно полицейско присъствие, за преминат по булевард „Аламеда“ - основната пътна артерия на чилийската столица.

Полицаите използваха газ и водни оръдия, за да разпръснат групи мъже с качулки, които хвърляха по тях камъни и подпалиха автобусни спирки.

Десетки демонстранти повръщаха и падаха на земята, след като бяха вдишвали химикали, съобщиха репортери на АФП.

Цялата страна ще продължи да излиза на улиците докато президентът не подаде оставка, докато не напусне поста си, Чили ще продължи да се мобилизира, не само в Сантяго, но и в цялата страна, заяви за АФП Андреа Молина - 36-годишна демонстрантка, която работи в магазин.

Демонстрацията беше организирана след няколко дни на сблъсъци между протестиращи и полиция, както и след женския поход, проведен в сряда по повод международния ден за прекратяване на насилието срещу жени, който завърши с бунтове.

Петъчната демонстрация обаче, беше най-важната тази седмица.

Тя се проведе без лидер или организираща група и мобилизацията и насилието по улиците бяха възобновени, но без масовостта от миналата година.

Демонстрации имаше също в южния град Консепсион, северния Антофагаста и централния Валпараисо.

През октомври 2019 г. избухна безпрецедентна вълна от протести, прекъсната от пандемията от коронавирус, която засегна силно страната.

След референдума на 25 октомври, на който преобладаващото мнозинство се обяви за нова конституция, за да се ликвидира наследството на диктатурата от ерата на Пиночет (1973-1990 г.), протестното движение отслабна, но се възроди преди седмица.

БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени