Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина опитва да си върне живеещи в чужбина гърци

Кириакос Мицотакис
Снимка: БТА

В опит за справяне с икономическата ситуация, породена от коронавируса, гръцкото правителство предлага сериозни данъчни облекчения на живеещите в чужбина гърци, ако те прехвърлят фирмите си в Гърция и отворят нови работни места. Това ще важи и за чужди инвеститори.

Хиляди млади специалисти напуснаха Гърция в годините на икономическата криза, като намериха добра реализация в чужбина. Правителството на Кириакос Мицотакис се опитва да върне гърците да работят и живеят в страната, като предлага 50% данъчни облекчения за първите седем години.

Във видеосреща с гръцки специалисти в Европа премиерът съобщи, че ако прехвърлят своя бизнес в Гърция и открият нови работни места данъчните облекчения за тези компании ще им дадат възможност за развитие.

Гърците, които сега работят и живеят в чужбина, поставиха и условия, с които държавата трябва да се съобрази, за да привлече инвестиции, като премахване на бюрокрацията, сигурност и гаранции за компаниите, които биха се завърнали, подобряване на работната среда в гръцките фирми.

Новите стимули се предлагат не само за гърци, но и за чужденци, независимост от националността им, които искат да преместят данъчната си база в Гърция.

Атина вече прилага програма за привличане на богати инвеститори, а според изявлението на премиера правителството се стреми да върне научния и работен потенциал обратно в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!