Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Казаното от Заев пред БГНЕС може да е игрови момент

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

След интервюто на премиера Зоран Заев за БГНЕС в Република Северна Македония беше предизвикана разрушителна буря. Не мога да разглеждам еднозначно казаното от него. Действително прави рискован и отчаян ход за опазване на политическата власт, но това може и да е игрови момент на политическата сцена“. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, първият ни посланик в Скопие след разпадането на Югославия, сега съпредседател на съвместната комисия по икономическите въпроси. 

По думите му хората в Република Северна Македония трябва да се замислят колко и по какъв безумен начин се отдалечават от своето минало

„За да се приеме казаното като сериозна нагласа, трябва нещо по-сериозно - международно правен документ. Това, което изразява премиерът Заев, трябва да бъде вкарано в официален документ, с който ясно се приемат определени нови позиции, които да са в съгласие с Договора за приятелство и добросъседство. Такива документи трябва да бъдат приети и от събранието в РСМ, а в сегашната политическа конспирация и несигурността в управляващата структура, не е ясно как това ще се случи. След като премиерът направи тази крачка, трябва да направи усилие неговата партия да направи тази крачка едно ново придвижване напред, а не просто кракът да увисне във въздуха... Ако не се намери медийна защита на вече казаното от Зоран Заев, ще бъде трудно да се отстояват тези позиции“. 

В предаването „Събота 150“ проф. Димитров допълни, че очаква след новите настроения в РСМ тонът на разговор в съвместната комисия ще бъде емоционален от страна на македонците, „които винаги се възползват от на политическо ниво разменени реплики, за да създадат тоналност, която не винаги е академична“

Интервюто с проф. Ангел Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.