Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Майкъл Хед: Решенията на правителствата за антиковид ваксините могат да са ключови

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всичко, свързано с пандемията, е силно политизирано, защото правителствата вземат много важни решения за народа. Това се отнася и до разработването и дистрибуцията на ваксините, които ще предизвикват политическа полемика и ще бъдат натоварени с много политически аргументи. Надявам се, че разработката на ваксина ще бъде добра новина за правителствата и за съответните народи. Всъщност, добра новина за света. Наистина много се надявам, че разработката на успешни ваксини ще бъде добрата новина на 2020 година“

Това каза пред БНР проф. Майкъл Хед, експерт по здравен мениджмънт в университета в Саутхемптън. Учени от университета са част от екипа, който работи по ваксината на Оксфорд/Астра Зенека. Самият Хед, който е специалист по здравен мениджмънт, не е част от учените, работещи по ваксината, но следи работата им отблизо. Именно тази ваксина, макар и да се появиха въпроси около ефективността ѝ, може да бъде предоставена на регулаторните органи за одобрение съвсем скоро. 

„Ще видим колко време ще им отнеме, за да вземат решение, но е много вероятно да имаме одобрена ваксина съвсем скоро. Тогава предстои да разберем как държавите ще се справят с дистрибуцията й и ваксинацията на населението“.

Както повечето учени, Майкъл Хед предпочита да не прави политически коментари, но признава, че решенията на лидерите могат да се окажат ключови. Въпреки че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ имат много по-добра ефективност от тази на оксфордската, Хед защитава именно нея - не само заради националността си, но и заради по-голямата ѝ ценова достъпност и по-лесното съхранение. Именно успехът на този проект, като че ли бива най-често подлаган на съмнение, най-малкото защото самите учени направиха уточнение в първоначално представените резултати. 

Д-р Анна Мур от екипа, разработващ ваксината:

„70% е средната ефективност. Това е ново за нас, защото имаме две групи от хора. Едните получиха по-голяма доза, а другите - по-малка и те показват 90% ефективност. При групата, в която бяха поставени две дози, ефикасността беше 62%, което осреднено прави 70% за двете групи. Изглежда при имунизационния календар трябва да се постави по-малка доза при първата имунизация и по-голяма при втората“.

Ваксината Оксфорд/Астра Зенека стана обект и на конспиративни теории, а именно - севернокорейски хакери са проникнали в компютрите на учени, работещи по проекта, съобщи Ройтерс, като се позова на два източника. Каквото и да се е случило, засега може да се направи един важен извод - надпреварата за Covid-ваксина надхвърля многократно съревнованието сред учените, а зад призивите за общо справяне със световния проблем има явен геополитически интерес, или както се появи терминът „ваксинен национализъм”. 

Турският президент Реджеп Ердоган анонсира, че страната му ще има готова ваксина през пролетта - късно на фона на останалите страни, коментират анализатори и припомнят, че Истанбул е мека на медицинския туризъм и липсата на първенство на турската ваксина е камък в градината на Ердоган. Или казано по друг начин - как може държава, която се слави с успеваемостта си при лечение на сериозни заболявания като рак, да не е напред в клиничните изпитания на Covid-ваксина. 

„Както казах по време на извънредната среща през март, ние сме в една лодка и споделяме обща съдба. Невъзможно е да успеем в борбата с коронавируса без сътрудничество и солидарност. В условията на пандемия развитите страни за съжаление не дадоха пример за сътрудничество и солидарност. Държавите с по-слаби икономики бяха оставени сами на произвола на съдбата да се борят с пандемията. Турция помогна на 156 държави и девет международни организации... Следим с надежда новините за ваксината, разработена от двама турски учени в Германия. Само че има един въпрос, на който трябва да обърнем специално внимание. Ваксината, която е разработена, трябва да бъде общо благо за човечеството и да не допуснем още по-сериозно задълбочаване на съществуващите несправедливости. Г-20 трябва да разработи и приведе в действие механизми, които да осигурят поносима цена и достъп до ваксина за всеки човек. В Турция подхождаме с такова разбиране за всички 16 ваксини, които вече се тестват върху хора. Ние ще представим собствена ваксина и ще я предоставим в услуга на човечеството“, това заяви на срещата на Г-20 турският президент, а мнозина анализатори усетиха промяна в тона и реториката му. 


И все пак - националната гордост не отсъства от думите на Ердоган, както и при руския президент Владимир Путин. Освен че именно Русия представи първата регистрирана ваксина „Спутник Ви”, Москва декларира втори успешен медикамент за ваксинация срещу коронавируса и дори трети - в съчетание с ваксина срещу морбили, с което постави на масата един от важните елементи в надпреварата - не само кой ще е първи с ваксината, а и чия ваксина ще създава най-дълготраен имунитет:

Едно от нещата, които все още не знаем, е колко време ще трае имунитетът. Засега всички известни ваксини изглежда, че създават добър имунитет. Той може да бъде силен няколко месеца до година или малко повече, което означава, че правителствата трябва да подсигурят достатъчно дози за няколко години напред... Ние знаем, че има хора, които повторно се заразяват, така че със сигурност имунитетът срещу коронавируса отслабва. Ето защо може би хората, които вече са преболедували, трябва също да бъдат ваксинирани“, коментира професор Майкъл Хед, което поставя друг въпрос - как ще се развива пазарът на ваксини в следващите няколко години. 

От бизнес и политическа гледна точка това означава ново разиграване на картите и потенциално усилване на влиянието в даден регион или загубата на такова. Китайските власти са съвсем наясно с този факт. Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян заяви в Пекин: 

„От началото на епидемията от Covid-19 китайското правителство разработи пет технологични пътни карти. (...) В момента има пет китайски ваксини, които са в третия етап на клиничните изпитания и се разработват в няколко държави като Обединените Арабски Емирства, Бразилия, Пакистан и Перу. Разработват се още няколко ваксини, които са в първа и втора клинична фаза“.

Вижте регионалното проникване, призовават познавачите на китайската политика - Близкия изток, Южна Америка. Скоро китайските ваксини ще „потекат” по Пътя на коприната или Един Път, Един пояс, както модерно Пекин нарича широкомащабния си проект за инвестиции и засилване на влиянието, убедени са коментатори, но допълват - не само Китай, а всички държави от БРИКС трябва да бъдат следени със зорко око.  

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции: 

„Освен високата ефективност във фонда още от началото мислихме и как да направим ваксината достъпна за различните страни. На международния пазар цената на една доза "Спутник Ви" ще бъде по-малко от 10 долара. За двете инжекции, необходими за успешна ваксинация на пациент, ще се плаща общо под 20 долара“. 


Цената има значение, което отново дава предимство на „Астра Зенека“, тъй като нейната ваксина струва много под 10 долара за доза, заради което мнозина са убедени, че тя е следена най-критично. Други припомнят, че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са много по-трудни за транспортиране, така че за бедните държави оксфордската ваксина е спасителният вариант. 

Къде е Европа в тази игра? Погледът на Брюксел е насочен към произведените в западните страни ваксини - логично, заради партньорството в НАТО, например, биха казали мнозина, но други - не се интересуват от това. Унгария обяви, че иска да произвежда руската ваксина на своята собствена територия, макар и тя все още да не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

В Унгария на хората може да се дава ваксина на базата на съществуващото законодателство, клинични изпитвания и решение на компетентните власти. Всичко това означава, че няма бизнес или политически лобисти да решават какъв вид ваксина може да бъде прилагана - безплатно и доброволно“, заяви външният министър Петер Сиярто в отговор на критиките, отправени от Брюксел. „Черната овца” на Европейския съюз, както самата Унгария често се определя заради миграционната си политика, вече е закупила първите дози от „Спутник Ви”, за да направи тестове. Това не само поставя под въпрос и без това обтегнатите докрай отношения по оста Брюксел - Будапеща, но създава прецедент, който може да бъде последван и от други „палавници” в Европа, смятат експерти, а други припомнят, че свети червената лампа за безопасността на ваксината.

„Ще видим какво ще каже европейският регулатор, както и научните публикации. Има и други държави - например Китай, които правят изпитания. Всъщност има около 200 проекта за ваксини, някои от които в доста напреднал стадий на разработка. Наистина се работи много по тази тема. Надявам се, че до няколко месеца, ако не и до няколко седмици, ние ще имаме поне една одобрена ваксина“, допълни проф. Майкъл Хед, според когото успешното ваксиниране на колкото се може повече хора ще е стъпка напред, но в никакъв случай справяне с пандемията от Covid-19.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна