Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрив сред лейбъристите заради сделката за Брекзит

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър рискува разрив в партията, защото смята да убеждава неговите депутати да подкрепят сделка за Брекзит, ако такава бъде постигната в последния момент, съобщава вестник „Гардиън“.

Ръководството на Лейбъристката партия смята, че по този начин ще покаже на онези нейни твърди гласоподаватели, които не подкрепиха партията на последните общи избори, че се е поучило от грешките си.

Ето защо Киър Стармър и приближените му започват кампания на убеждаване на депутатите да подкрепят евентуална сделка за Брекзит. Ръководството няма намерение да позволи на депутатите да се въздържат или да гласуват по убеждение. Дори всички лейбъристки депутати да гласуват против или да се въздържат Борис Джонсън има достатъчно мнозинство сделката да бъде одобрена, но Стармър смята, че последиците от Брекзит без сделка са прекалено големи и партията му не може да стои безучастна.

Министър от кабинета в сянка бе цитиран от „Гардиън“ да казва, че „ако искате нещо да се случи в парламента най-добрият начин е като гласувате“. Тъй като обаче не искат пряко да използват думата „подкрепям“ за сделката, което може да разгневи мнозина от противниците на Брекзит, на ръководството предстои да намери вярната формула за своята позиция.

Някои депутати се опасяват, че ако подкрепят сделката лейбъристите ще се лишат от възможността да държат правителството отговорно за икономическите последици от Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна