Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дуранкев: Бизнесът иска помощ за пропуснати ползи, а не за обективно необходими разходи

Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането. Мерките са неадекватни. В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен“. Коментарът направи пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев. 

По думите му България е попаднала в сектора страни на Запада, които са реагирали на ситуацията с прекалено дълго колебаене

„Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия - по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента. Трябва витаминозно лечение на икономиката“

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Дуранкев допълни: 

„Нещо тревожно в момента е, че исканията от бизнеса са по линия пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи... Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка... Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът“. 

Според него бюджетът за следващата година е „прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми“. 

„През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано... Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати“. 

Интервюто с проф. Боян Дуранкев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!