Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започнаха проучванията за метални изкопаеми край Болярово и Елхово

Снимка: Уикипедия

Започнаха сондажните проучвания за наличие на метални изкопаеми в находище „Иглика”, намиращо се на територията на общините Болярово и Елхово.

От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е против.

Дейностите на фирмата за наличието на метални изкопаеми, включително и на злато,  започнаха в землището на елховското село Лалково.

И докато в елховската община протестите срещу сондажите бяха единични, то в община Болярово категорично се възпротивиха с мотив, че ще се замърси околната среда.

Инициативен комитет организира подписка, в която се включиха над 2300 жители на общината.

В момента се извършва проверка на данните и се очаква областният управител да излезе със становище.

Междувременно от фирмата, започнала проучванията заявиха, че при сондажите не се  използват вредни вещества Валентин Бухов:

"Сондажната фирма използва единствено биоразградими материали от рода на бентонит, което всъщност представлява натурална глина, както и сол, която използваме за стабилизирането на pH на водата. Освен гориво-смазочни материали за генераторите, никакви други химикали не се използват".

Проучванията около Лалково ще продължат през следващите 4-5 дни, след което теренът ще бъде почистен. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.