Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Твърденията на Радев за бюджета са неверни

| обновено на 28.11.20 в 18:45
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи като неверни твърденията на президента Румен Радев, който вчера определи бюджета за следващата година като „разоряващ“.

Министър-председателят  коментира темата в село Биркова в района на Велинград и цитира международната агенция "Standard & Poor's", която потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България:

"Във всеки път, когато президентът Радев се обади и така му потече злобата, през нощта излиза световна рейтингова агенция и казва какво мисли за България. България се развива правилно, харчи в зависимост от пандемията толкова, че и бизнесът, и хората, и пенсионерите да имат повишени дори доходи в кризата".

При инспекцията на пътища местни жители поставиха на премиера въпроса за укрепването на подпорна стена, за която чакат от 30 години:

"Ама нашата по 200 метра, по 200 метра станаха 8 километра, а тези, моята опозиция, не ги ли чувате като викат:

"Ходи от джипката и раздава пари. Хвърляме парите от джипката, а не виждат какво оставяме зад себе си - училища, детски градини, пътища".

След това премиерът и министрите на образованието и на финансите разгледаха училището в село Биркова.

Борисов отхвърли критиките на президента, че бюджета за догодина е разоряващ.

Борисов цитира оценкита на експертите от международната агенция " Standard & Poor's " и обобщи, че България се развива правилно:

"Министър Ананиев направи бюджет, при който да може максимално пари да отидат в хората и затова виждате повишението на доходите с 10, 15, 30%, а някои на 100%".

Премиерът не се съгласи с констатациите на президента, че ограничителните мерки са пожарни и закъснели:

"Първи затворихме, последни изчакахме, за да може през това време икономиката, доходите да растат. Сега затваряме за три седмици. Ще отворим за празниците хората отново психически да отдъхнат и то как затваряме, виждате, затворили сме да не може да отидете на ресторант или в кръчмата. Всичко друго работи".

Финансовият министър Кирил Ананиев подчерта, че България се ползва с доверие на световните финансови пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна