Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шекеринска: Всички усилия за спора с България, но без прекрачване на "червените линии"

Радмила Шекеринска
Снимка: vlada.mk

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска заяви, че управляващите в Скопие ще положат всички усилия за решаване на споровете с България, но няма да прекрачат своите "червени линии" - компромиси с македонските език и идентичност.

Всяко решение, което засяга тези въпроси, ще бъде повод за допълнително недоверие, а не за нова енергия и вяра в отношенията с България", каза Шекеринска на пресконференция.

Шекеринска изрази надежда, че по-споровете между София и Скопие ще бъде постигнат напредък преди да се види с колегата си Красимир Каракачанов на срещата на военните министри на страните от НАТО през февруари.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви, че към процеса на интеграция на Скопие в Европейския съюз може да се добави допълнителна пътна карта за изпълнението на Договора за добросъседство с България.

Според Османи, тезата за българските корени на македонските етнос и език е израз на недоверие в този договор от 2017 година.

България спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз и с довода, че договорът не се изпълнява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!