Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще е първата западна страна, одобрила ваксина срещу Covid-19

Снимка: архив

Британски медии съобщават, че Великобритания ще стане първата западна страна, одобрила ваксина срещу Covid-19. Има очаквания първите ваксини да бъдат направени още на 7 декември.

„Файненшъл таймс“ пише днес, като се позовава на правителствени източници, че независимият държавен регулатор ще даде разрешение в близките дни за използване на разработената от BioNTech и Pfizer ваксина, от която са поръчани 40 милиона дози.

Изданието припомня, че при нормални обстоятелства ваксината първо трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, защото Обединеното кралство до 31 декември е в рамките на ЕС, но от Британската агенция за лекарствата и здравни продукти твърдят, че могат да вземат подобни решения сами, заради спешната обществена нужда.

Правителството е поръчало и 100 милиона дози от разработената от Оксфордския университет и AstraZeneca ваксина, която се очаква скоро също да бъде одобрена.

Междувременно премиерът Борис Джонсън създаде специален министерски пост за съблюдаване на ваксинирането във Великобритания.

Тази задача ще бъде поверена на Надим Захауи, който ще бъде със статут на заместник-министър на здравеопазването, отговарящ за ваксините.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна