Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димитър Петров: Трябва някой да понесе отговорност за липсата на електронни направления и рецепти

Напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно

Д-р Димитър Петров
Снимка: БГНЕС

"Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление и електронна рецепта", заяви пред БНР д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК. 

Той уточни, че вина за това носят всички здравни министри - от Петър Москов насам, но без настоящия, защото е отскоро на поста.

"Поне четири срока са поставяни за въвеждането им. Пролетта на 2020-а на една пресконференция беше заявено, че български софтуерни фирми с доброволен труд ще направят електронното здравеопазване. В момента няма нищо, всичко се прехвърли на "Информационно обслужване" и се дорегулират нещата, защото дори да е готов софтуерният продукт, трябва да се напасне към изпълнителите му".

По думите на д-р Петров от около 3 години има частна платформа, която се ползва от лаборатории и лични лекари, което на практика е продукт, какъвто е електронното направление.    

"Проблемът с клиничните пътеки може лесно да се реши между БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Касата се управлява не от нейния директор, а от председателя на Надзорния съвет, който е зам.-министър на здравеопазването. ... Жени Начева от няколко години въведе практиката преговорите да се водят в Министерството, а не в НЗОК", коментира д-р Петров и посочи, че напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно, а не принципно.

Той изтъкна, че "под давлението на финансистите, които управляваха здравеопазването до преди 3 месеца", е било направено така, че огромната част от разходите по пандемията са били прехвърлени на Касата. Според него обаче разходите по извънредната ситуация са грижа на държавата и трябва да се поемат от държавния бюджет.  

Д-р Димитър Петров посочи, че при новия екип на Министерството на здравеопазването ситуацията с овладяването на епидемията от коронавируса постепенно се подобрява, но подчерта, че при Кирил Ананиев са били "проспани" месеците от март до юли.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Димитър Петров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!