Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица под знака на нови мерки срещу коронавируса

В 23:30 ч. в петък влязоха в сила новите мерки срещу разпространението на Covid-19 у нас. Всички заведения за хранене и развлечения затвориха врати.
Снимка: БГНЕС

Второто частично затваряне на държавата вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов, призова ни да се превърнем в герои по домовете си, като предупреди, че здравната система няма да издържи. Премиерът Бойко Борисов обеща разхлабване веднага след приключване на частичното затваряне на страната, но обществото остана разделено.

Заваляха искания за обезщетения от собственици на заведения, ресторанти и хотели. Премиерът следеше пулса на общественото мнение, но не успя да спре протестиращи срещу по-строгите мерки, които дори се опитаха да пробият кордона от полицаи пред Министерски съвет.

Протест в София - 25 ноември 2020 г./Ани Петрова

Върху властта се стовари опозиционния натиск на БСП и острата критиката на президента Румен Радев.

Лекарите приветстваха строгите мерки на правителството, в очакване на глътка въздух за здравната  система. Болниците в Пазарджик, Благоевград, Ямбол са на ръба заради заразени медици и липса на персонал, споделиха за „Хоризонт“ лекарите там. А в Сливенската болница почина пациентка, докарана от роднини, след като 4 дни чакала линейка.

На фона на трагедията имаше и лъч светлина - рекордни данни на оздравели от Covid пациенти.

Седмицата сложи край на дълго очакваното от пациентите направление за PCR тест. Личните лекари няма да имат ограничения да ги издават,  при поне два симптома увери Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз.

След тридневни дебати парламентът окончателно прие държавния бюджет за догодина. И докато парламента чертаеше финансовата рамка за догодина стотици автобуси и таксита блокираха центъра на София в знак на протест  от отказа на управляващите да затвърдят промените в Наказателния кодекс, които предвиждаха затвор и солени глоби за незаконните превози на пътници.

Попарени от становището на Венецианската комисия, управляващите набързо решиха да се оттърват от проекта на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание. И очаквано законодателните инициативи на ГЕРБ, подкрепени от патриотите и Воля не събра нужните гласове, но предизвика остър словен сблъсък между опозиция и управляващи - защо и как се стигна дотук.

Набързо се отърва от темата за предстоящ воден апокалипсис в Бургаско екоминистърът Емил Димитров, който отиде в парламента и хвърли истинска. БСП и ДПС поискаха обяснения от Борисов и оставка на целия кабинет. Последва второ действие на политическия спектакъл. Две министърки, на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова, се явиха по спешност, отричайки казаното от Димитров:

С две ярки световноизвестни български личности се разделихме завинаги.

проф. Александър Чирков

На 82 г. възраст в любимия си град Варна, в деня на Света Екатерина, на който патронен празник чества създадената от него сърдечна клиника, ни напусна кардиохирургът проф. Александър Чирков. Той остава в историята като лекарят, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986-та година - първа и за целия Източен блок. В разцвета на бляскавата си кариера в оперното изкуство на 56 години след усложнения от коронавирус почина тенорът Камен Чанев. Името му се свързва с най-големите оперни сцени, но в едно от последните интервюта за БНР тенорът споделя, че най-истинската публика е българската.

Камен Чанев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна