Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

Красимир Батолов
Снимка: Пламен Христов

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус.

"За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души, за нас това не е проблем, като намерихме съпричастни хора още 2-3 души, които помагат с хранителни продукти. Всеки ден ни спускат информацията за следващия ден, да знаем приблизително бройката за тези, които са на първа линия в отделенията. Трудно е, но тяхната е още по-трудна, защото те се борят с човешки животи, от тях зависим всички ние. Никой не знае дали в утрешния ден ние няма да отидем при тях. Тяхната е много по-трудна от нашата", каза Красимир Батолов.

Красимир Батолов сподели, че в момента има сериозни трудности с работата в ресторанта заради намалелия поток от туристи:

"Падна от края на октомври, може би 70-80%, работното време е ограничено до 23, но ние през седмицата затваряме в 20.30- 21.00, защото няма смисъл да стоим".

Въпреки трудностите в бизнеса, Батолов смята, че ще се справи с доставката на храна за медиците от Белодробната болница в Троян.

"С хора, с приятели, които са съпричастни към това дело, които ни помагат, дават продукти, средства. Събираме още съпричастни хора да помагат, да храним тези хора на първа линия, докогато можем"

В благотворителната кауза се включват други хора и институции.

"Имахме обаждане от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - те казаха, че ако имат евентуално конфискувана риба, биха я дали с удоволствие да приготвим тази храна", допълни Батолов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.