Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от достойните българи - Илия Савов, е доброволец в болницата в Смолян

Илия Савов
Снимка: Радостина Чернокова

30-годишният Илия Савов от Смолян стана част от екипа на доброволците в помощ на лекари и медицински сестри в областната болница. Илия е един от достойните българи, отличен в класацията на вестник "24 часа" за две върнати портмонета с големи суми пари.

Вече трета седмица Илия Савов е доброволец в Спешно отделение и е част от екипа на доброволците към БЧК.

"Гледам тук в нашата болница какво се случва, нямат доброволци, от БЧК имат доброволци - 12 души сме от БЧК и аз съм в тази група към БЧК доброволец, които носим пакети на болните, лекарства. В спешно отделение е много трудно - сестрите не могат да се оправят, санитарките не могат да се оправят, докторите и е тежко положението. Има около 50 души приети и се съгласих да им помогна, докато съм здрав и жив", каза за БНР Илия Савов. 

Илия е израснал в социални домове и въпреки това е много добро и състрадателно момче, което попива и преживява чуждата болка.

"Има хора, които ги докарва линейката и няма кой да им помогне. И сестрите нямат сила, те са на предела на силите си и от там ме трогна, а аз обичам да помагам, да върша услуги".

В момента Илия Савов е безработен и преживява трудно, но отдава себе и своето време на хората в нужда.

"Сега много трудно преживявам, защото още не съм на Пампорово, от 1-ви започвам на Пампорово и преживявам трудно", допълни той.

През месец октомври Илия Савов намери и върна портмоне с 3 хиляди евро, 1450 лева, банкови карти с пин кодове и лични документи. Върна ги на собственичката пред полицията и медиите в Смолян, а тя го награди със 100 лева, които Илия дари за лечение на младеж пострадал тежко при катастрофа. Преди това Илия Савов намери на тротоар пачка с пари пред хранителен магазин в центъра на Смолян. Той попитал в магазина дали някой не е загубил парите си, а в същото време дошла 80-годишна жена, която познала портмонето си.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна