Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Пиша това като предупреждение към света

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добър ден като ясно небе, драги радиослушатели. Започва нашата лиро-публицистична рубрика “Новини с добавена стойност”, в която дрънкаме на тънката лирическа струна, за да озвучим художествено събитията от текущия ход на Времето, което вчера беше бъдеще, а утре ще е история.

Тази седмица рубриката ни е с повишена радиоактивност и това личи от самото заглавие - “Пиша това като предупреждение към света...”. I write this as a warning to the world. Така написал от бомбардираната Хирошима журналистът Уилфред Бърчет, когато се чучнал в града едва ли не заедно с атомната бомба. Това бил първият репортаж за първата атомна бомбардировка. Бърчет описал ужасяващите картини на смърт и опустошение и това било неговото предупреждение към света.

Предупреждение, за което поети и музиканти от по-близкото до нас минало са написали разни стихове от сорта:

Ядрената война, о, ядрената война -

Кой ще ми каже и подскаже -

скоро ли ще е тя.

И по-нататък в същото произведение поетите са казали:

Ето, в небето скърцат панти - страшен световен бой.

Ще оцелеят сал мутанти - в доста оскъден брой.

Но, както знаем, поетите, музикантите, манекенките и културистите мечтаят за мир по целия свят. Ала други исторически субекти мечтаят за мор по целия свят, така че тепърва ще има да се борим за мир рамо до рамо и гръд до гръд с другите манекенки и художествени деятели.

Аз впрочем, когато мечтая за мир, съм безумно красив като манекенка и жалко, че не можете да ме видите по радиото!

Цялото това сложно и дълго въведение в темата го направихме с една проста художествена цел - искаме да похвалим българското правителство, че се справя с управлението на корона-кризата доста по-добре от японците и американците в Хирошима и Нагасаки. У нас картините на смърт и опустошение са в далеч по-меки краски.

Освен това, нашето правителство за разлика от Иран, Северна Корея или Съединените щати, никога няма да стартира военна ядрена програма.

Тук в нашата красива и плодородна страна играе само мирният атом - в град Козлодуй и във футуристичните видения за град Белене, тези две горещи точки на дунавския мирен атом.

Така че дори да съм имал понякога научни спорове с българското правителство - по въпросите на мира и красотата нямаме различия. Мисля, че аз и правителството сме еднакво безопасни във военно отношение - въпреки разликите в бюджетните ни разходи - моите и на правителството.

И затова пак ще кажа - българските власти се справят с короната много по-добре от нещастниците в Хирошима и Нагасаки.

В тоя ред на похвали, искам, драги слушатели, да ви заведа и пред централата на ВМРО, за да похвалим и човещината на Ангел Джамбазки. Да похвалим неговия екстремен хуманизъм под формата на разлюлян маркуч.

Там пред ВМРО имаше наскоро малък хепънинг - граждани отидоха пред ВМРО да манифестират някакво недоволство - викаха, крякаха, замеряха с яйца.

И знаете ли как им отговори евродепутатът Ангел Джамбазки?

По най-хуманния и национално-отговорен начин.

Джамбазки си извади маркуча и окъпа гражданството - нали непрекъснато здравните власти ни напомнят да си мием ръцете. А Джамбазки въведе радикална хигиенна мярка и с маркуча си окъпа гражданите от глава до пети. Джамбазки хвърли от прозореца на ВМРО и няколко пиратки, за да разпръсне гражданите в безопасните граници на социалната дистанция! Аз бях там и трябва да ви кажа, че на място написах четири героически епоса, всичките до един във възхвала на д-р Джамбазки и неговия социален маркуч. И трябва да ви кажа, че никой не умря на стълбите пред ВМРО - те също се справят много добре в хуманитарно напрегнати ситуации.

А когато аз пиша героически поеми, също съм безумно красив - като едно предупреждение към света.

Точно в същия дух - тези редове са предупреждение към света - такова послание написа до депутатите от ГЕРБ бившият им колега Цветан Цветанов.

Големият български партиен строител, кадровик и профайлър писа на бившите си съпартийци - в никакъв случай да не подкрепят антибългарския бюджет 2021.

С иносказателни думи и метафори той казва на колегите си, че бюджет 2021, както го реди ГЕРБ, ще се превърне в една финансова Хирошима.

С други думи, Цветанов съветва бившите си съпартийци да му станат бъдещи съпартийци - за един по-красив политически свят, без авторитарния тип, на когото Цветанов е бил дясна ръка, преди да вникне в авторитарната му същност.

С още по-други думи, Цветан Цветанов леко намеква на съпартийците си, че ГЕРБ се отправя към задното стълбище на Историята, а партията на Цветан Цветанов приема всички - не като болниците.

Отворени валенции за разсъдливите и прагматичните!

Колкото до държавния бюджет - аз лично нямам претенции към управляващите, защото и да направят някоя национална беля, моят семеен бюджет е отвъд всякакви трагедии.

Бих казал, че парите ми имат дифузно разпространение.

И това ме прави щастлив в тия времена на хуманитарни изпитания и мор по целия свят - на оня свят бюджетните кахъри са бели като ангелчета и като престилки.

Така с настръхнали атоми и отворени лирически валенции завършваме и днешното издание на най-оптимистичната рубрика в българския ефир.

Аз съм г-н Балев от в-к СЕГА, медията на свободните хора.

Доскоро, приятели, и умната - във всяко едно отношение.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.