Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева: Това е бюджет на пропусната социална закрила

Снимка: архив

Като бюджет на дефицитите и пропусната социална закрила определи приетият държавен бюджет за догодина зам. -председателят на парламентарната група на БСП за България Весела Лечева.

Във Велико Търново Лечева коментира, че бюджетът е приет в разрез с европейските практики.

Според Весела Лечева и този държавен бюджет показва липса на последователна и ефективна държавна политика срещу демографската криза и припомни неприетите от депутатите предложения на социалистите за еднократна помощ за студентките майки и за всяко второ и трето дете от 6500 лева, както и 650 лв. обезщетение за втората година на майчинството и безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст.

Според зам.-председателя на ПГ на БСП за България увеличението на минималната пенсия на 300 лева е несправедливо към осигурителната система и ощетява близо един милион пенсионери с квалифициран труд:

„Какво се получава днес, че една учителка с 35 или 40-годишен стаж ще получава колкото чистачката в едно и също училище“.

Според Весела Лечева гласуваните 300 милиона лева за мярката 60:40 за подпомагане на бизнеса са недостатъчни. От БСП настояват за още 300 млн. лв. и мярката да бъде 80:20:

„За да бъде ефективна и полезна, да може наистина хората да почувстват защитата на държавата“.

Ситуацията в здравеопазването е тревожна, но тя произтича от хаотичните мерки на държавата, коментира Весела Лечева и посочи, че здравната система е  оставена да спасява сама себе си. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени