Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тихи вагони“ във влаковете в Каталуния

Снимка: oebb.at

Във влаковете на каталунските железници вече има специални вагони, в които се пътува без да се говори. Целта е по този начин да се намали рискът пътниците да бъдат заразени с Covid-19.

Учени от испанския Висш съвет за научни изследвания са доказали, че при разговор се увеличава рискът от зараза и затова властите в Каталуния препоръчаха на пътниците във влаковете, които прекарват дълго време заедно в затворено пространство, освен да носят маски, да не разговарят помежду си.

За целта бяха обособени специални вагони, в които разговорът е забранен, а информационна система напомня на присъстващите да се съобразяват с изискването.

Регионалният министър на териториалното развитие Дамия Калвет уточни, че на този етап то е препоръчително и не могат да се налагат глоби за неспазването му, като по думите му ще се разчита на добросъвестността на гражданите.

Ако мярката е ефективна, тя ще се приложи и в другите видове обществен транспорт в Каталуния, която е на второ място по брой на заразени в Испания след района на Мадрид.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени