Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската опозиция иска комисията по етика да провери финансовия министър

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутати от Лейбъристката партия поискаха от правителствения надзорен орган по въпроси на етиката да провери дали министърът на финансите Риши Сунак е нарушил министерския кодекс, след като не е декларирал многомилионното портфолио от дялове на неговата съпруга и семейството й.

Още в петък „Гардиън“ изнесе информация, че съпругата на Риши Сунак – Акшата Мурти, е по-богата от кралицата с притежаваните от нея дялове за 430 милиона паунда в многонационалната IT компания Infosys, основана от нейния баща и е контрактор към британското правителство и държавни органи. Тя също притежава преки дялове в поне още 6 британски компании.

Нищо за това не е споменато в официално декларираните от Сунак доходи и сега лейбъристите настояват за проверка.

По закон министрите са длъжни да публикуват подробности за всички финансови активи, притежавани от тях и близкия им семеен кръг, защото може да се окаже , че има конфликт на интереси.

Заключението на надзорния орган не е обвързващо, но обикновено правителството се съобразява с препоръките му.

Сунак и Мурти не отговориха пряко на публикациите. От министерството на финансите заявиха, че Сунак е направил пълна декларация за активите на съпругата си пред държавните служители, които не са имали възражения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна