Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов: Напояването в България е под всякаква критика

Земеделците се надяват на снежна зима, Планът за възстановяване е лъч надежда

Снимка: БГНЕС

Нивото на напояване в България е под всякаква критика, каза пред БНР Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Язовирите към Министерството на земеделието нямат нищо общо с язовирите за питейна и битова вода в градовете, посочи той след огласените в петък от екоминистъра Емил Димитров предупреждения, че догодина може да се стигне до нова водна криза и водни бунтове.

След представянето на Плана за възстановяване и предвидените средства за ремонт на напоителни съоръжения според Костадин Костадинов „има надежда, лъч светлина, че след време нещата ще се пооправят“.

В по-близка перспектива чакаме сняг и дъжд, защото засушаването в България е вече трета зима“, заяви Костадинов. Ако няма снежна зима, ще има много фалити на земеделци, прогнозира той.

Във връзка с проекта за промени в Закона за водите, които улесняват достъпа до алтернативни подземни източници, Костадинов уточни, че става дума за извънредни условия на засушаване и основно за места, където няма напоителни системи – Североизточна и Източна България, „където открай време всичката вода се вади под земята“.

„По общата рамка МОСВ нямаха нищо против, мина през Комисията по земеделие, но на Комисия по водите беше отхвърлен. Една седмица се чудим какво се промени“, коментира Костадинов в предаването „Преди всички“. Той подчерта, че става въпрос за собствено финансиране на сондажите от страна на земеделците, което не е евтино, а процедурата е сложна.

Основният въпрос на екоминистерството е как ще се контролира достъпът на земеделците до кладенците, посочи Костадин Костадинов. „Но до нивото на контрол не сме стигнали. /…/ За да направим нещо такова, ни трябва един камион документи. /…/ Има неща, които наистина са бюрократични и хората трудно се справят с тях.“

От миналата година правим опити да спрем ВЕЦ-овете по язовирите, които са за поливане, защото те източват водата, припомни още Костадинов. Според него се разиграват „някакви интереси, икономически, които не са свързани с поливането“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна