Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия по Плана за възстановяване на ЕС организира мисията на ЕК

| обновено на 30.11.20 в 17:31
Снимка: Ани Петрова, БНР

Европейската комисия, Европейският парламент и лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие по плана за възстановяване, който трябва да проправи пътя за излизане от кризата и да положи основите на модерна и по-устойчива Европа. 

Представителството на Европейската комисия в България организира онлайн дискусия, посветена на Плана и възможностите пред България. 

Дългосрочният бюджет на Европейския съюз, съчетан с инициативата Next Generation EU, която е временен инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големят пакет от стимули, финансиран от бюджета на Съюза. 

С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на Европа с Covid-19

Механизмът за възстановяване и устойчивост, централният елемент на Next GenerationEU, ще бъде един от основните инструменти за възстановяването с безпрецедентната сума от 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, авансово отпуснати като финансова подкрепа през особено важните първи години на възстановяването.

В своите планове за възстановяване и устойчивост държавите членки трябва да включат предложения за реформи и инвестиции, насочени към по-устойчива, по-екологична и по-цифрова Европа

Марина Кирова, съветник по икономическо управление: 

„Във всеки план трябва да залегнат няколко основни цели - декарбонизация, кръгова икономика, биологично разнообразие. Всеки план се очаква да включи 37% от разходите за климата. Минимум 20% от разходите трябва да са за развитие на цифрови технология“. 

Плановете трябва да са представени до април 2021 година, договарянето на парите ще тече до 2023 година, а изплащането ще се извършва до 2026 година. 

Опасенията за българската икономика, която според експертни критики към Плана, е по-консервативна и изостава по отношение на иновациите и цифровизацията. 

Според изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов страната ни има своя ход

„Икономическата трансформация си тече. Нашите приоритети са да се ускори този преход“. 

Друго опасение е - ще бъде ли обвързано отпускането на средства с върховенството на закона

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна