Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниски ренти в Добруджа

Снимка: БГНЕС

Продадохме последните количества пшеница и сме готови да започнем да изплащаме рентите. Това каза  председателят на земеделска кооперация "Приморец" Иван Йорданов. Плащането на декар ще е с 20 лева по-малко в сравнение с миналата стопанска година. Причина за това е сушата, от която най-много пострадаха морските общини в Добруджа. Кооперацията обработва земя в четири землища - Тюленово, Езерец, Горун и Шабла.

"Печалбата е нула,тъй като имаме до 90% пропаднали площи. На собствениците на земи ще дадем субсидията, която получихме. Няма откъде да извадим допълнително пари. Ако теглим кредит, ще го изплащат кооператорите. Няма и застраховка за суша."

Според експерта Николай Вълканов е необходимо да се въведе ефективен таван на субсидиите. Със средствата, които бъдат спестени, трябва да се създаде специален фонд, в който земеделските производители също да доплащат определена сума всяка година, за да имат възможност при катастрофични събития, срещу които не могат да се застраховат, да получат обезщетение.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна