Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група предлага промяна в условията за въвеждане на зелен билет

Снимка: Ани Петрова

По улиците на София са над 185 снегорина, каза за БНР Десислава Билева, заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване''.

"Надяваме се всички хора да бъдат доволни, защото мерките, които създадохме още от вчера по прогноза, на стоянките, които са общо 68 на територията на Столичната община, машините бяха в готовност, всички увеличиха своя екип и във връзка и с пандемичната обстановка", допълни Билева.

Работната група за мерките за намаляване на замърсяването в София предлага два варианта за въвеждане на зеления билет.

"Единият е да въведем така наречената известна мярка зелен билет при над 150 микрограма, и втората е да се опитаме този зелен билет да бъде въведен по-рано, т.е. от 16 часа на днешния ден до 16 часа на следващия ден да можем да въведем при 24-часови усреднени стойности, а не да чакаме нощта и от сутринта да се въвежда мярката", съобщи в предаването "Преди всички" Десислава Билева.  

Зеленият билет е явно много харесван метод, който го прилагаме, допълни заместник-кметът:

"Зеленият билет към настоящия момент се въвежда, само когато имаме превишение над 200 микрограма на шестте автоматизирани станции за подобряване качеството на въздуха".

"Столичният инспекторат засили своите проверки не само по строителните обекти, правим обход и там, където знаем, че домакинствата се отопляват на дърва и въглища, което е основният замърсител".

"Имаме над 24 проверки, има съставени 6 констативни нарушения. Много е важно да се знае, че Столичният инспекторат може да влезе в частния дом на домакинството само когато има сигнал и ние го правим съвместно с полицията", подчерта Десислава Билева.

Тя припомни, че се изпълняват два европейски проекта на обща стойност над 57 милиона лева. Всеки проект е с продължителност 3 години на изпълнение. До края на 2020 година стартира обществената поръчка по оперативна програма "Околна среда" за над 35 милиона лева.

"По нея вече одобрихме 5 хиляди и 500 домакинства, на които ще бъдат закупени климатици, пелетни устройства или радиатори". 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени