Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Те се нуждаят от безвъзмездно финансиране, за да съхранят ролята си

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия, за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“.

Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя.

Става въпрос за микропредприятия, съвсем мънички стопански инициативи, които разчитат на това да помагат на определени хора, които трябва да се развиват през тях. Те винаги са били уязвими на пазара“, коментира Сирийски в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

В тези предприятия работят хора с някакъв вид дефицити и затруднения, които не могат да бъдат равностойни на останалите работници, допълни тя. 

„Непрекъснато се очаква от нас да бъдем много бизнес грамотни, компетентни, адекватни. От всякакви институции казват – направете бизнес план, а при нас работят хора, които основно са социални работници. Много е трудно да се мисли, че можем с чисто икономически средства много лесно и бързо да бъдем конкурентни и да се пренастроим към новите изисквания на пазара. Това ни създава много затруднения.“

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Социалната роля на тези предприятия е много важна, подчерта Миряна Сирийски.

Правителството разполага с ресурс да подкрепя социалните предприятия, особено през оперативните програми, за проекти, свързани с безвъзмездно финансиране, категорична е Сирийски.  

Има много какво да се желае в тези инструменти. Те не са достатъчно добре адаптирани, достатъчно добре функциониращи, а още по-малко гъвкави, за да могат точно в тези ситуации да ни позволят да кандидатстваме за тях.“

Ние не можем да разчитаме на кредити, освен това кредити на НПО никой не дава, поясни Миряна Сирийски.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Как се справят социалните предприятия по време на кризата? Много от тях се опитват да бъдат гъвкави, за да продължат дейността си. Сирийски даде пример с „Бон апети“ - инициатива, в която младежи с интелектуални затруднения обслужват кетъринг  събития. От март насам се преориентирали дейността към доставки на храна по домовете, което обаче не може да компенсира 100% обичайната им дейност. Хората имат известна заетост, но има и доста дни, в които излизат в неплатен отпуск. Затова от фондацията кандидатстват по мярката 60/40. Дарителски кампании в началото на кризата са ги подкрепили, но са били с ограничен период на действие, разказа Миряна Сирийски.

В работилница „Светове“ на фондацията сега изработват коледни играчки, които се продават онлайн.

По неофициални статистически данни в София има поне 8 хиляди души с интелектуални затруднения и само няколко дневни центъра за услуги и социална рехабилитация, които изобщо не могат да покрият нуждите на тези хора, обясни Сирийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна