Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Апостолов: Любовта ми към България е във всичко

Снимка: колаж: Ангелина Грозева

Неизмерната любов към България и любовта към родината, която остава и отвъд времето, пространството и границите, води по пътя на изкуството Стефан Апостолов. Той е режисьор в Лос Анджелис, но филмовите американски истории не са единствения му порив.

Преди пет години Стефан пише сценарий за бъдещия си филм "България в четири сезона" и започва да търси спонсори, за да направи филм за родината. Той не печели нищо финансово от този филм, а напротив събира спестявания, за да го създаде и успява. Наградата му не е финансова, но е емоционална, тя е изпълненият дълг към родината и доброто лице, което България заслужава да има пред света. 

Младият режисьор е щастлив от създаването на този филм, защото вече повече хора знаят къде се намира България и къде се крие нейната красота - в природата и в богатата история. Това е неговата мисия и той успява да я постигне, като разпространява филма на над 11 езика и той достига до 90 млн. гледания. 

Сюжетът съдържа историята на едно младо момче, което опознава България. Посланията, които влага Стефан във филма, са разнообразни и според него всеки може да интерпретира историята по различен начин, чрез себе си и своята гледна точка.

"Аз съм благословен, че съм израснал в тази среда, в България, първите ми 18 години са в България, там съм се изградил като личност, като човек, аз съм влюбен в българската природа, любовта ми към България е любов във всичко, просто е вътре в сърцето, нещо скрито, и всеки ден ти напомня за това откъде идваш. Аз правя всичко по моите усилия да съм социално въвлечен в това България да върви в една по-добро посока като страна. Важно е хората да пътуват, за да се докоснат до култура, до обичаи, до традиции, едно от посланията във филма е да оставим телефона и екрана и да започнем да пътуваме повече, за да се отделим от напрежението и на политическо и национално ниво, да опознаваме родината си, за да я обичаме повече. По този начин като общество ще израснем. 

Видях, че в България имаме малко ограничено мислене, може би защото не пътуваме достатъчно. Този ограничен начин на мислене според мен трябва да се пребори с пътуване, за да открехнем нещата извън кутията, за да има промяна на национално ниво. Това, което ми е дала Америка, няма как да го спечеля на друго място. Но тази комбинация, да съм в Лос Анджелис и да се завръщам към родината е много ценна. Много хора ме питат защо направи филм, без да получиш пари затова, аз отговарям, за да мотивирам хората, за да се върнат в България, да живеят отново в родината си, за да докосне сърцето на всеки един, това е нещо неописуемо. България има от още такива проекти. Животът е кратък и трябва да се подкрепяме, да се вдъхновяваме."

Стефан мечтае да се връща отново в България и това, което винаги ще го връща в родината са приятелите, семейството и филмите, които иска да посвещава на отечеството.
Още за Стефан Апостолов и неговите пориви към България и изкуството, чуйте в разговора му с Ангелина Грозева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна